България няма да открие сметка в Газпромбанк и няма да промени

...
България няма да открие сметка в Газпромбанк и няма да промени
Коментари Харесай

Асен Василев: Няма да преговаряме с "Газпром"

България няма да открие сметка в Газпромбанк и няма да промени метода на заплащане на съветския газ , заяви от Брюксел вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Днес той и енергийният министър Александър Николов се срещнаха с представители на Европейската комисия, с цел да обсъдят общи дейности в отговор на спрените от " Газпром " доставки на съветски газ  за България и Полша.

Пред публицисти Василев изрично съобщи, че държавното управление няма да води диалози с " Газпром ". По мотив настояването на вицепремиера Корнелия Нинова и работодателските организация да бъдат възобновени доставките на съветски газ той изясни: " Ние в никакъв случай не сме разваляли контракта с " Газпром ". " Газпром " спря осъществяването му едностранно. Брюксел ясно съобщи през вчерашния ден със мнение, че заплащания в рубли са в нарушавания на глобите. И през днешния ден го потвърдиха по време на срещата. Няма по какъв начин да бъде направено, по метода по който " Газпром " го желае от нас ".

" Получихме мощна поддръжка от Европейската комисия. В България в идващите 2 седмици ще се ситуира координационен център за разпределение на газ и електрическа енергия за Югоизточна Европа и Италия. Поискахме решение освен за България, а инфраструктурата за транспорт на 20 милиарда куб. м, който да се употребява за района. България може да достави освен нужните 3 милиарда куб. м за страната, само че още 17 милиарда за района и Европа. И тъкмо по тази причина у нас ще се ситуира този център. Когато се направи най-хубавото инфраструктурно решение, ще стартират и общите поръчки на газ , както и усъвършенстване на електрическа енергия ", посочи Асен Василев. Той съобщи, че до две седмици центърът ще проработи, а първите общи поръчки газ ще бъдат направени в средата на май.

Той заяви също, че страната ни е поискала правна помощ от юридическите екипи на Европейска комисия за арбитражно дело. " В момента обследваме всички варианти, в случай че имаме съображение ще ги съдим ", сподели Василев.В отговор на журналистически въпрос Асен Василев разяснява, че България е заплатила газ овите доставки за април в долари, само че заплащането е било върнато от " Газпром ".

По мотив поискания от вицепремиера Нинова и бизнеса таван на цените на естествения газ , тъй че различните доставки да не се окажат по-скъпи от съветското синьо гориво,   Асен Василев отговори: " Това, което чакаме като цени, може да бъде по-добро от цените на " Газпром ". Той още веднъж уточни, че страната ни е резервирала потенциал от терминала за полутечен естествен газ на гръцкия остров Ревитуса.

Министърът на енергетиката Александър Николов посочи през вчерашния ден, че Еврокомисията обмисля общи покупки на различен газ и в Брюксел ще се разисква по кое време може да се случи това и с какви механизмите.  " Това, което е доста значимо, е, че количествата за настоящите поръчки ще бъдат изпълнени от страна на " Булгар газ ", акцентира Николов.

От началото на войната в Украйна Русия съвсем удвои приходите си от изкопаеми горива за страните от Европейски Съюз, оповестява съветската работа на BBC.

Вносът на съветски нефт, въглища и газ за Европейския съюз през двата месеца на войната възлиза на около  44 милиарда евро . За съпоставяне, за цялата предходната година тази сума възлизаше на 140 милиарда евро, или към 12 милиарда на месец.

Русия продължава да се възползва от енергийната взаимозависимост, която е наложила в Европа, макар обезверените старания на водачите на Европейски Съюз да попречат на Путин да употребява силата като лост за политически и стопански напън, съгласно констатациите на CREA, представени и в английския вестник " Гардиън ".

Германия остава главен покупател. Въпреки всички уверения на нейните управляващи за нуждата от понижаване на зависимостта от Русия, през двата месеца на войната тя е внесла енергийни запаси на стойност 9 милиарда евро.

 

По-рано днес в ефира на Българска национална телевизия Радослав Рибарски, ръководител на комисията по енергетика в Народно събрание, също позволи, че България може да съди Русия за прекъсването на газ а, напомня " Сега ". По думите му, България ще желае обезщетения за едностранното неизпълнението на на контракта от страна на „ Газпром “. Той удостовери, че от началото на април руснаците са натискали да минем на заплащане в рубли, само че не са дали нужните уточнения за механизма му. Рибарски акцентира, че в контракта е записано заплащането да е в щатски долари и тази уговорка не трябва да се нарушава.

Председателят на комисията по енергетика напомни, че „ Газпром “ е предложила условия на България, които са доста по-неизгодни за нашата страна, спрямо договорите с други страни.

Снимка: стоп кадър, НОВА
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР